dilluns, 30 de juliol del 2012

Viatge a Amsterdam, per Carme Garcia



Sembla que era ahir que tornàvem però… com passen els dies! Ara, però, passen amb una mica menys de velocitat que quan caminàvem pels carrers i vora els canals de tan acollidora ciutat. És clar que podem passar-nos hores parlant de la percepció del pas del temps! El que ens interessa ara és seguir el nostre relat d’aquells quatre dies. Alguns companys de viatge ja us han explicat molt bé.


 
 Ens va agradar molt la tranquil·litat i amabilitat de la gent i de l’espai (exceptuant les ja conegudes bicicletes i algun carrer transitat, com al costat del Mercat de les Flors) Serà pel seu clima? Seran els canals i l’aigua present per tot arreu? Això de què els amenaci la pluja constantment i els toqui un curiós vent, no els fa pas nosa.


En el nostre tour no va faltar una gran volta en vaixell pels canals principals (i algun canal petit) passant per alguns ponts llevadissos i altres ornamentals. La vista dels edificis moderns, de les cases no tan noves, de les bicicletes i de la ciutat en general, des de l’aigua era una altra, encara que sembli un tòpic, divertida i emocionant (vam poder admirar de la vora algun veler!). La gent menja i passa bones estones en embarcacions (petites o no, seves ó llogades). Es veu alguna curiosa casa flotant (com un enorme restaurant xinès) i, quan cau la nit, moles ponts s’il·luminen donant una altra visió de l’aigua encara més bonica.


També ens va impactar l’enorme Biblioteca i el seu concepte de vida. Tot un descobriment, tant l’edifici com les instal·lacions, amb tot el seu fons, en format paper i digital, els DVD’s, un restaurant-cafeteria, diverses activitats per a tota la família, una emissora de ràdio... IMPRESSIONANT! Ah, i les vistes de la ciutat molt recomanables!


Allà vam gaudir de la hospitalitat del personal amb una visita guiada i la recepció del Sr. Director traduïda per la fabulosa Anna Escofet, professora universitària totalment adaptada a Amsterdam i a la seva gent. La tertúlia que va conduir sobre el llibre La jove de la perla va ser enriquidora i apassionant.


Altres perles del viatge:


-          Un dolç típic (els poffertjes) gràcies a la recomanació d’un company de professió de l’Anna Escofet, en Monllor, després de gaudir d’una xerrada amb ell i amb un veí d’Arenys que, per motius de feina també, ara viuen allà.


-          Gairebé tots els quadres de Vermeer i molts d’en Van Gogh que vam poder veure als corresponents museus.


-          L’estació de ferrocarrils, les diverses places (com la Dam), els diferents barris...


-          La divertida experiència Heineken (amb tast de cervesa inclòs!)


-          I les petites passejades per Monickendan, per Delft (recordant escenaris del llibre i veient una mostra de la seva ceràmica de color blau), per Edam (amb parada a una granja a on vam gaudir del formatge típic) i, finalment, Volendamm, amb una espectacular panoràmica del gran llac (que s’ha format per haver guanyat tots aquells terrenys al mar i a on acaben diversos rius). Llàstima que no vam poder tastar la seva famosa arengada.


Així, quedem a l’espera de la següent lectura i viatge, us sembla? 
Carme Garcia


Fotografies de Gaspar Gràcia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada