divendres, 14 de juny del 2013

Fes, una ciutat de contrastos, per Agustí Reverter. Cròniques de Fes



Fes és una ciutat de contrastos segons el lloc on et trobis; una gran avinguda al costat de carrerons estrets, cases humils i ben a la vora sumptuosos palaus.

Per una part tenim la ciutat nova, moderna, amb edificis força alts, és el lloc on teníem l’hotel, molt confortable, i per l’altre la part antiga, corresponent a la Medina, amb els seus carrerons estrets, plens de botiguetes de tot tipus on la circulació sembla que sigui caòtica. Però no, la gent ja hi està acostumada, som nosaltres els “ turistes”, que ens ho sembla. Dóna la sensació de que ens trobem molts anys enrere respecte al nostre lloc d’origen. El conjunt resulta un laberint del que no en sortiríem si no fos pels guies que ens acompanyen.



A la Medina no només hi ha botigues, també hi ha les vivendes i els tallers artesans organitzats per gremis com els teixidors, tintorers, terrissaires, ceramistes, fusters..... M’ha cridat l’atenció veure com els fusters encara treballen sense màquines, a mà, amb eines com l’enformador, el burenc, la gúbia, la serra d’arquet (per tallar fusta normal i per vogir), per fer els seus treballs artístics de fusteria i talla. La mostra la trobem en els diferents palaus i edificis que hem visitat. També fan una espècie de 
trons folrats amb teles blanques, que son utilitzats per la núvia en la cerimònia del casament.






El transport per dintre dels carrerons es fa amb burros i mules o carretons de mà que poden anar  carregats amb ampolles de butà, amb pells per portar als tintorers, o amb totxanes per fer una paret. Com que els carrers són estrets, quan ve un transport d’aquests sents cridar BALAK! BALAK! (que vol dir compte!!) aleshores t’has de posar a un costat doncs venen carregats de materials o de caixes de coca –cola.
                                      







Ens ho hem passat molt bé portant en Pep Quintana com a guia, doncs ell coneix força el país. D’altra banda els guies locals, que teníem durant tota l’estada i que ens han acompanyat en totes les visites, han fet les explicacions molt clares, tant les històriques com les d’actualitat.









Aquí podeu llegir les altres cròniques que han fet els participants a la sortida:
Viatge que fa sis, per Pep Quintana i Riera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada