dimarts, 18 de juny del 2013

Viatge a Fes, per Antoni Sintas i Paquita Nicolau. Cròniques de Fes.



Quan prepares un viatge una de les primeres coses que interessa saber es la climatologia del lloc on vols anar. Fes es una ciutat d’interior a uns 579 metres sobre el nivell del mar i situada a uns 60 Km. al Nord de la serralada dels Atlas dels qui rep, a l’hivern, la influència d’un clima continental amb temperatures molt fredes de nit i suaus durant el dia. Per la seva situació també rep la influència mediterrània i les pluges es concentren sobretot a la tardor i a principis de primavera, la qual cosa fa que els camps que l’envolten siguin força productius.

Una vegada això ja ho sabem, preparem les maletes i cap a Fes hi falta gent.

Es la primera vegada que anem al continent veí. Com anirà? D’entrada i en arribar, en el mateix aeroport, ens obsequien una rosa per les dones i te amb pastes per tothom. A l’hotel també ens reben amb el tradicional te amb pastes, i per la tarda, a l’Instituto Cervantes, ja coneixem i fem un primer intercanvi d’impressions amb estudiants de castellà i professors natius, tant del llibre que ha estat el motiu del viatge com dels costums i tradicions marroquines. Quin goig feia l’interès que hi posaven tots!






El que més ens va impressionar va ser la Medina de Fes el-Bali, la zona més antiga de la ciutat, amb més de 9400 carrerons tots inundats de gent amunt i avall, comprant o badant, venedors ambulants i milers de petits establiments situats entre l'interior de les cases i el carrer, això si distribuïts en barris per oficis: terrissaires, adobers, calderers, fustes, joiers, teixidors. I al bell mig els mercats, on hi pots trobar des de un cap de camell fins els pastissets més dolços, passant per tota classe d’olives, fruits secs, herbes curatives i aromàtiques, galls vius, xilabes i caftans fins per les núvies. Això sí, tot ha estat transportat amb bicicletes, carretons o carros arriats per burros que a vegades es refregaven per entre les parets, perquè no hi cabien , ja que no hi poden accedir ni cotxes ni camions.


                                      


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada