dimarts, 18 de febrer del 2014

Dubravka Ugresic porta el Club de Lectura d'Arenys a Croàcia


El Club de Lectura de la Biblioteca P.Fidel Fita ja ha decidit una nova destinació pel viatge literari d'aquest 2014. Enguany es durà a terme entre els dies 11 i 15 de juny i portarà els seus participants a les terres de Croàcia. Aquesta serà la setena sortida organitzada per la Biblioteca i Sakkara Viatges, responsable de l'organització tècnica. Entre els països i les ciutats visitades s'hi pot trobar l'Alguer, Istanbul, Berlín, Escòcia, Amsterdam i Fes.

El llibre escollit per aquesta sortida és ni més ni menys que El ministerio del dolor, de Dubravka Ugresic, obra finalista del Premi Independent Foreign Fiction 2006. L'obra descriu amb duresa el procés d'acceptació que, després de la guerra de Iugoslàvia, han de recórrer l'autora i una bona part dels seus alumnes de literatura serbocroata a l'Universitat d'Amsterdam. Amb el record de la guerra encara latent, la professora opta per obviar el programa acadèmic i convertir les sessions lectives en una teràpia de grup on es plora per un país devastat i desaparegut. Per retrobar la identitat perduda, els seus participants s'hauran de reconciliar amb el passat per, després, aconseguir deixar-lo anar i seguir endavant.

A continuació us deixem totes les activitats detallades:

DIA 11/06       BARCELONA – SPLIT
Presentació al Calisay a les 15.30 hores. Sortida cap a l’aeroport de Barcelona, on embarcarem en un vol amb destinació a Split. Arribada a les 20.35 hores i, passats els tràmits d'entrada i recollida de l’equipatge, trasllat a un restaurant local a Split per sopar.
A continuació, ens dirigirem a l’hotel President Solin, situat a la població de Solin, on es troben les ruïnes romanes de l'antiga Solana, a uns 8 quilòmetres de Split. Allotjament.





DIA 12/06       SPLIT – TROGIR – SPLIT
Esmorzar. Al matí, acompanyats pel nostre guia, visita al bellíssim barri antic de Split, que forma part del patrimoni universal de la UNESCO, amb el seu Palau de Dioclecià, que data del segle III i va ser reformat a l’edat mitjana, la Catedral de Sant Duje, patró de Split, i el Temple de Júpiter.
Acabada la visita, dinar en un restaurant local a Split.
A continuació, sortida a la bella ciutat de Trogir. La ciutat, situada sobre una illa tot just separada del continent, és d’estil gòtico-romà. Al llarg dels segles, la ciutat va anar creixent i modificant-se, però sempre ha guardat una planta urbana hel·lenística. Ciutat emmurallada, blanca i lluent, amb els seus carrers enllosats amb marbre i plena de palaus, torres, cases nobles i esglésies romàniques entranyables, van fer que Trogir fos declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.  
Sopar en un restaurant local a Trogir.  Allotjament a l’hotel.

DIA 13/06       SPLIT– P.N. DE KRKA – SPLIT– ZADAR – SPLIT
Esmorzar. Al matí, sortida al Parc Nacional de Krka proclamat el 1985 el setè Parc Nacional de Croàcia. Es troba a la regió de les ciutats de Šibenik i Knin, té una superfície de 109 km2 al llarg del curs del riu Krka. Amb set cascades, una de 242 m, el Parc és un fenomen natural i rocós. El riu Krka és, d'entre els rius croates, segurament el més meravellós. És conegut pels salts d’aigua i els llacs de Plitvice, fruit de la sedimentació de la sedra, una espècie de pedra calcària. Entre els nombrosos salts d’aigua distingim el “Buk de Skradin” i el  “Roski slip”.  Després de les cascades el riu entra al llac Prukjan i seguidament al mar, a la riba de la ciutat de Sibenik.
Sortida cap a la ciutat de Zadar, arribada i visita a peu del nucli històric més gran de Dalmàcia, on destaquen les ruïnes del fòrum romà, l’església de Sant Donat, del segle IX, que és l’única construcció circular medieval a Dalmàcia, i el famós orgue hidràulic. 
Dinar en un restaurant local. Tot seguit, temps per la tertúlia i les activitats culturals.
Tornada a l'hotel per sopar. Allotjament a l’hotel President Solin.


DIA 14/06       SPLIT – STON – DUBROVNIK – CAVTAT
Esmorzar. Al matí, sortida a la meravellosa ciutat de Dubrovnik. De camí, farem una breu parada a la població de Ston per poder contemplar la famosa muralla de 5 quilòmetres de longitud. La construcció comença a Mali Ston el 1333 i es considera la segona muralla més llarga del món. És una muralla que va estar fortament assegurada, ja que té 30 torres 

rectangulars per fer guàrdia. La conservació de la muralla és òptima, tot i la seva antiguitat. Originalment, la muralla era de seguretat, ja que els comercials de sal temien per les seves mercaderies i per això es va construir. Aquest indret és conegut per les seves salines i la producció de sal, però també es dediquen a la recollida de musclos i ostres.
Continuarem el nostre viatge per la costa dàlmata, coneguda com la costa de les mil illes,  fins a l’esmentada ciutat de Dubrovnik, la“Perla de l’Adriàtic”.  En aquest viatge gaudirem del sabor mariner dels tranquils pobles de l’Adriàtic, les teulades clares, que s'integren perfectament amb el també clar cel croata, els campanars del més pur estil venecià i les vistes espectaculars de platges d'aigua cristal·lina. 

Arribada i dinar en un restaurant local.

A la tarda, recorrerem l’antiga ciutat, també declarada Patrimoni Universal per la UNESCO, que té la grandesa de les ciutats històriques. Envoltada de 1.490 metres de muralles gòtiques i renaixentistes, guarda a l’interior nombroses esglésies, cases i palaus d’estil renaixentista de gran bellesa construïts al segle XVI. Una obra mestra del Renaixement que va servir també de defensa als ciutadans és Minceta, la torre més gran de la zona continental de la muralla de Dubrovnik i la més ben conservada d’Europa. En aquesta excursió inclourem la visita interior del Palau del Rector i del Monestir Dominicà. Durant aquesta passejada podrem assaborir el seu ambient especialment mediterrani.  
Acabada la visita, ens dirigirem al nostre hotel, molt a prop de Cavtat, coneguda antigament com Epidaurum i avui centre turístic i cultural de Konavle, la regió més al sud de Croàcia.
Sopar i allotjament a l’hotel Croatia Cavtat 5*.


DIA 15/06       CAVTAT – DUBROVNIK – BARCELONA
Esmorzar. Temps lliure per gaudir de les instal·lacions de l'hotel. Cap a les 10.45 hores i amb les maletes ja preparades, sortirem cap a Cavtat per fer una curta passejada per aquesta bonica ciutat marinera. Trasllat a l’aeroport de Dubrovnik. Tràmits de facturació i embarcament.






Lectures recomanades: El Museu de la rendición incondicional de Dubravka Ugrešić i Breviario mediterráneo de Predrag Matvejević.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada