divendres, 3 de juny del 2016

Viatges i llibres: us proposem 5 destinacions per amenitzar amb lectures


Qui diu que només podem aprendre coses del país que visitem amb les guies de viatge? La literatura amaga darrere les trames i els seus personatges les realitats i els secrets més ben guardats dels països on ha estat escrita. És per això que molt sovint una novel·la ens pot servir per conèixer els paisatges, la llengua i sobretot, la societat que visitarem.
Us oferim 6 destinacions literàries per aquest estiu que segur que us sorpendràn:



El Japó de Haruki Murakami:




Tokyo, Nagano, Hiroshima, Kioto ... les ciutats japoneses tenen tanta història que no necessiten presentació. El país ens ofereix temples i tradicions culturals mil·lenàries, onsens (banys termals), contrast entre ciutats postmodernes i tradicions antigues, menjars deliciosos, comportaments excèntrics, silencis i rauxes, treball, oci i espiritualitat. Una cultura llunyana, rica i atractiva.



Haruki Murakami  ha aconseguit amb les seves obres obrir el  món literari japonès als lectors internacionals. Nascut a Kioto va créixer amb referents occidentals. La seva primera novel·la, Tòquio Blues, li va permetre marxar a viure fora del país nipó. 



Rumania i Mircea Cartarescu:




Romania és un país de poc més de  640 Km, muntanyós i ple d'altiplans travessat per les cadenes del Carpats. Les seves regions històriques han motivat una de les llegendes més famoses del gènere del terror: Dràcula. 



El levante és un dels últims llibres que l'autor Mircea Cartarescu ha vist traduït al castellà. Autor de culte al país, Cartarescu és considerat un dels millors poetes de les lletres rumaneses. Va començar a escriure El levante l'any 1987, quan feia de professor en una escola de barri de Bucarest. El llibre és una mostra fascinant de la tasca de l'autor, un escenari bizantí on es confonen realitat i ficció.  


Hawai en català: 




L’estat de Hawaii és el número 50 i últim dels Estats Units, constituït l’any 1959. És una destinació força assequible des del continent americà i a unes 5 o 6 hores d’avió des de la costa oest dels EUA. Les seves platges i el seu paisatge han motivat que s'associï el seu nom amb el "paradís". Visitat sobretot per turistes japonesos i americans, és el lloc ideal pels amants del surf.

 

A l’illa de Hawaii se celebra un congrés sobre el capità Cook, el mític descobridor de l’arxipèlag, i la inauguració d’un complex turístic, però un accident saboteja la festivitat a l’illa. El jove periodista hawaià Tom Rodley cobreix i investiga el succés, juntament amb Jane Auden, una antiga companya d’estudis atractiva i de temperament audaç. La investigació sobre el presumpte atemptat, l’enigma dels pares del jove Rodley i els interrogants històrics sobre el capità Cook s’encreuen en una novel·la que fa un panorama vivíssim d’un país fascinant. L’illa que va ser el paradís del hippisme als anys setanta, que ara és explotada tant per constructors i hotelers com per gurus que treuen suc de les tradicions paganes, és el millor escenari per a una novel·la que absorbirà el lector.




Costa Rica: 




Costa Rica és un paratge de naturalesa desbordant. Terra de riu i volcans, posseeïx una diversitat natural i exòtica envejable. Orientada al turisme és una de les destinacions paradisíaques per excel·lència. El seu bosc tropical i les seves platges són ideals per relaxar-se i practicar esports d'aventura. 



Pura vida narra una història d'amor que ja és mítica. Ariadna, una Barcelona que treballa en una ONG a Costa Rica inicia una relació amb Jonàs, endinsant-se en un món de relacions que li és desconegut i amb el que haurà de lluitar per conviure. A través de les experiències de la jove de 27 anys ens endinsarem en un món on les fronteres de la llibertat personal es dilaten sense fi.


Ruta 66 (Estats Units): 




La Ruta 66 és una carretera històrica que originalment discorria des de Chicago (Illinois), a través Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, Nou Mèxic, Arizona i Califòrnia, fins a finalitzar a Los Angeles. Va ser el principal itinerari dels emigrants que anaven a l'oest durant els anys 30. L'any 1939, Johan Steinbeck va publicar Els ceps de la ira, una novel·la sobre la immigració que va guanyar el premi Pulitzer i va fer encara més famosa la ruta.


La carretera (The road) és una novel·la de l'escriptor nord-americà Cormac McCarthy publicada l'any 2006. Va ser la guanyadora del Premi Pulitzer de ficció i traduïda al català per  Rosa Borràs. La novel·la presenta un món postapocalíptic on un pare i un fill sobreviuen com poden entre la foscor, el fred, la pluja mentre cerquen el mar buscant una vida millor. El trajecte els portarà a viure situacions de pànic i a descobrir la veritable cara del que queda de l'ésser humà. La carretera és una novel·la distópica de primer ordre que ja s'ha convertit en un clàssic universal i que va tenir la seva adaptació cinematogràfica l'any  2009. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada